Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
ΑρχικήKAINOTOMIAΓεώργιος Ζερβός: «Δυναμική εκκίνηση» στο νέο ΕΣΠΑ - Αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις

Γεώργιος Ζερβός: «Δυναμική εκκίνηση» στο νέο ΕΣΠΑ – Αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις

Ο Γεώργιος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μιλάει στο epixeiro.gr για το ΕΣΠΑ 2021-2027, για τις νέες δράσεις που θα ανακοινωθούν και για τη στόχευση που θα υπάρξει, τονίζοντας πως «το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα 2021-2027” θα μπορούσε να εγκριθεί πρώτο -μάλλον και σε επίπεδο Ε.Ε. 27- στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, δίνοντάς μας τη δυνατότητα μίας δυναμικής εκκίνησης».

Πότε αναμένουμε την έγκριση των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 από την Κομισιόν – και κυρίως του ΕΠΑνΕΚ, που αφορά στην χρηματοδότηση των ΜμΕ; Γιατί υπάρχει η καθυστέρηση που παρατηρείται;

Χρήστος Κοτσακάς

Δημοσιογράφος – Editor in Chief, epixeiro.gr

Η έγκριση των Προγραμμάτων είναι κρίσιμη διαδικασία, καθώς με αυτή, για να το θέσω με απλά λόγια, «έρχονται τα χρήματα» στην χώρα και μπορούν να δημοσιευτούν προσκλήσεις χρηματοδότησης. Στην Ειδική Γραμματεία λάβαμε την πρωτοβουλία έναρξης παράλληλων άτυπων διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Δεκέμβριο του 2020, πριν ακόμη εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Τα ελληνικά Προγράμματα ήταν από τα πρώτα που υπεβλήθησαν σε επίπεδο Ε.Ε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα τρία αρμοδιότητας Ειδικής Γραμματείας ΕΤΠΑ-ΤΣ (Ανταγωνιστικότητα, Μεταφορές, Περιβάλλον) υπεβλήθησαν ατύπως τον Απρίλιο και επισήμως τον Οκτώβριο του 2021, όταν η ελληνική πλευρά είχε ήδη καταγράψει διπλή ευρωπαϊκή πρωτιά, με την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης.

Αναφορικά με το χρόνο έγκρισης των νέων Προγραμμάτων, όντως παρατηρείται σχετική χρονική υστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό, που οφείλεται σε εσωτερικές διαδικασίες των Υπηρεσιών της Ε.Ε. Με βάση τα δεδομένα των πρόσφατων διαβουλεύσεων μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» θα μπορούσε να εγκριθεί πρώτο –μάλλον και σε επίπεδο Ε.Ε.27- στο 2ο τρίμηνο του 2022, δίνοντάς μας τη δυνατότητα μίας δυναμικής εκκίνησης.

Πότε θα ανακοινωθούν οι νέες δράσεις; Δώστε μας μια εικόνα για το τι θα περιλαμβάνουν και για το ποιες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν. Θα υπάρχει στόχευση και για νέες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν την έναρξη τους εντός της πανδημίας αλλά και για εκείνες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της;

Δράσεις για επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία ήδη χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 (κυρίως μέσω του REACT-EU) με εκταμιεύσεις περισσότερων από 4,3 δισ. ευρώ. Εκτιμώ ότι η δημοσίευση προσκλήσεων στο νέο ΕΠΑΝΕΚ θα είναι δυνατή εντός του 3ου 3μήνου του 2022, αφού ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες νομοθετικές και διοικητικές ενέργειες.

Μεταξύ των ωριμότερων δράσεων προς ενεργοποίηση περιλαμβάνονται ενισχύσεις για την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ καθώς και ανάπτυξη των χρηματοδοτικών μέσων (όπως δάνεια και εγγυήσεις) μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η επικείμενη έγκριση του προγράμματος θα επιτρέψει την αδιάλειπτη χρηματοδότηση της ανταγωνιστικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας, με δράσεις που θα εστιάζουν πλέον στον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

> ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ >