Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
spot_imgspot_imgspot_img
ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥΓιορτάζει στο Ναύπλιο το κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας στην παραλία Καραθώνας

Γιορτάζει στο Ναύπλιο το κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας στην παραλία Καραθώνας

18 / 100

Πανηγυρικά εορτάστηκε το Γενέσιον της Θεοτόκου στο απόκρημνο εκκλησάκι της Παναγίας στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022. 

Πέντε περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα ασκητήρια της περιοχής, η Παναγία των Βράχων ή Κατακεκρυμμένη Καραθώνας . 

Είναι χτισμένη στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, σε ένα επιβλητικό σημείο με θέα την παραλία  Καραθώνας, στη θέση αρχαίου ιερού της Ακραίας Ήρας.

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο π.  Κωνσταντίνος Σέρρος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγία Τριάδος Ναυπλίου.

Η Μακρόχρονη ιστορία του χάνεται στα βάθη της ιστορίας αν και άγνωστο πότε ακριβώς φτιάχτηκε, μια αγιογραφία (Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής), που σώζεται σε αρκετή καλή κατάσταση φέρει πάνω της μια χρονολογία του 1500 η 1600 μΧ. 

Σε άλλες πηγές αναφέρεται να αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καραθώνας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο ψηλά. 

Στο εσωτερικό του ναού πριν λίγα χρόνια βρέθηκε μέσα σε κρύπτη μια εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου ένα πραγματικά κειμήλιο για τον ναό. Η εικόνα σήμερα φυλάσσεσαι στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου όπου και ανήκει το εκκλησάκι.

Οι υποδηματοποιοί της Ναυπλίας ανέλαβαν την εκκλησία και τη συντηρούσαν και φρόντιζαν για την πανήγυρη της. Κατόπιν λόγω εξαφάνισης του επαγγέλματος η εκκλησία συντηρείται από τον ιερό ναό Ευαγγελίστρια Ναυπλίου.

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

> ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ >