Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥΕπιζήμιες πρακτικές κλαδέματος στις Νέες Εργατικές Ναυπλίου

Επιζήμιες πρακτικές κλαδέματος στις Νέες Εργατικές Ναυπλίου

Την Πέμπτη 7/4/2022 κλαδεύτηκαν στις Νέες Εργατικές Ναυπλίου 6 δέντρα κατόπιν απόφασης που είχε ληφθεί προ λίγων μηνών από το δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από πίεση που άσκησαν κάτοικοι του οικισμού υπό τον φόβο ατυχήματος λόγω πτώσης κλαδιών.

Πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει και πάλι προσπάθεια να κλαδευτούν τα δέντρα του συγκεκεριμένου πευκώνα, η οποία διεκόπη από την εισαγγελέα Ναυπλίου διότι η μέθοδος κλαδέματος ήταν επιβλαβής για τα δέντρα και είχε ως αποτέλεσμα καταπράσινα πεύκα να μετατρέπονται σε κολώνες της ΔΕΗ.

Δυστυχώς το ίδιο έργο επαναλήφθηκε και αυτή την φορά. Χρησιμοποιήθηκαν και πάλι οι επιζήμιες πρακτικές του topping και lopping. Δηλαδή το κλάδεμα των κάθετων και των οριζόντιων κλαδιών σε μεσογονάτια διαστήματα. Σύμφωνα με την ειδική μελέτη που έχει εκδόσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ήδη από το 2006 για το πως πρέπει να κλάδεύονται τα δέντρα, οι δύο αυτοί τύποι κλαδέματος των κύριων και δευτερευόντων κλάδων είτε για αισθητικούς είτε για λόγους ασφάλειας προκαλούν μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημια στα δέντρα και τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. (βλ. http://sate.gr/html/pdfDocuments/10-06-04-01.pdf )

Παρότι ο σύλλογος των οικιστών Νέων Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου είχε καταθέσει πριν από έναν χρόνο ειδικό υπόμνημα στον Δήμο όπου τονιζόταν η ανάγκη να γίνει μελέτη από εμπειρογνώμονες για την συνολική συντήρηση και φροντιδά όλων των δέντρων του οικισμού. Τέτοια μελέτη φυσικά και δεν έγινε.

Την ίδια στιγμή πού όλοι οι επιστήμονες μιλάνε για την επερχόμενη σοβαρή άυξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι αλλά και των βροχοπτώσεων το φθινόπωρο και όπως είναι κατανοητό αυτά τα δέντρα είναι η μόνη μας προστασία από τους καύσωνες που αναπόφευκτα θα έρθουν μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια με βασική αιτία την αυθαίρετη παρέμβαση του ανθρώπου πάνω στη φύση.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα δέντρα αυτά είναι 26 χρονών και οι δαπάνες για την διαμόρφωσή και δεντροφύτευσή τους είχαν ανέλθει τότε στα 42.000.000 δρχ. Όπως είναι κατανοητό οποιαδήποτε παρέμβαση αφορά όλους τους οικιστές και θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό τόσο στα δέντρα όσο και στο σύνολο των οικιστών.

Αυτά τα λίγα με σεβασμό και εκτίμηση προς τους αρμόδιους φορείς και με θερμή παράκληση σε οποιαδήποτε μελλοντική παρέμβαση να μην επαναληφθούν παρόμοιες αυθαιρεσίες.

> ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ >