Fri. Jun 2nd, 2023

Το NATO θα αναπτύξει μόνιμη στρατιωτική δύναμη στα εξωτερικά σύνορα του

20180222_180131c-002_rdax_775x440s
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO.
Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για έναν χρόνο ακόμη, είπε επίσης στη συνέντευξή του στην Τέλεγκραφ ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.

Στόλτενμπεργκ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να διαρκέσειμήνες ή και χρόνια»

Σημειώνεται ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει πρόσφατα, ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια».

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, παρόμοιες δηλώσεις έκανε και την προηγούμενη ημέρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για το σχέδιο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, «η Ρωσία θα προσπαθήσει να πάρει ολόκληρο τον έλεγχο του Ντονμπάς και να δημιουργήσει μια γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία».

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου», προειδοποίησε χθες ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν εγκαταλείπει την επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά μετακινεί τα στρατεύματα της μακριά από το Κίεβο, για «ανασυγκρότηση, επανοπλισμό και ανεφοδιασμό» και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω ρωσική ώθηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Η νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα, εκτιμά ο Λευκός Οίκος

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος, είχε δηλώσει ότι η νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα, καθώς η Μόσχα αλλάζει τη στρατηγική της όσον αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις της στα ουκρανικά εδάφη.

Κατά τον Λευκό Οίκο, η Ρωσία πλέον στρέφει την προσοχή της προς την ανατολική Ουκρανία και ίσως σχεδιάζει να αποστείλει εκεί μεγάλους αριθμούς στρατευμάτων, σε μια πολεμική φάση που μπορεί να διαρκέσει «μήνες ή και περισσότερο».
Φώτο: nato.int

Categories